Červencová neděle, aneb zase den jak řemen

Tři neděle jsem neseděl na té mojí rachotině, až jsem se konečně rozhoupal a zkusil jsem toho kašlajícího Indiána dát do servisu. Zvolil jsem ten ve Střiteži (Top Bike) a musím říci, že si kluci pohráli a nějak ho zase srovnali do latě. A když to tak dobře dopadlo, tak tedy vyměnit i destičky a pancéřovou hadičku na předku. V sobotu zkušební jízda do Nováče na zmrzku a na kafe. Jel jako dříve, jen jsem se zděsil palivoměru. V neděli ráno tankuji a vychází to na 8,6 litrů na 100km. No nic, Endy nás svolává na nedělní výlet do Dětenic. Místo srazu se trochu mění a nakonec jsem tedy v neděli za kruháčem v Trutnově, směr Volanov. Do čtvrt na jedenáct chybí skoro půlhodinka a tak přemýšlím, jestli nezajedu do Alberta pro doutníky. Nakonec zvítězila pohodlnost a tak čekám. S předstihem přijíždí Milan s Hančou a po chvilce krotič „červeného kohouta“ Petr. Čekáme do jedenácté, neustále žhavíme telefony, tu anglicky hovořící slečnu v mobilu posíláme pravidelně do p….e, ale Endy se nehlásí. Probíráme všechny eventuality, včetně černých myšlenek. Nakonec se tedy vydáme na cestu, co jinak když už tam hodinu stojíme. Dětenice, to zavrhujeme. Poslouchat u dvou nealkoholických piv něco o „kozích chcankách“? Co s tím. Jedeme na Jičín a zahýbáme doprava. Směr Český Ráj.

Na silnici je přemotorkováno, ale všichni stále zdravíme a jsme zdraveni. Přece jen ta kolegialita stále trochu funguje.
První fotky s Troskami a jedeme. Musíme splnit Hančino přání a mazat na oběd. Kdyby Milanovi umřela hlady za jízdy, tak by ji Petr mohl přejet. A to bysme si nikdo nepřál. Volím z předchozí cesty Motel Even.

Nezklamali nás. Terasa s příjemným posezením, bohatý jídelní lístek a ceny stále příjemné, neboť vědí, že s nástupem Kalouska na ministerstvo budeme mít hlouběji do kapsy všichni. Tedy všichni obyčejní lidé. Doporučuji všem turistům, zejména motorkářům.
Dávám si osvědčené „Koleno na divoko s knedlíkem a červeným zelíčkem“. Bratru za 55,- Kč včetně DPH a točené pivo bez piva.
Po hodince se vracíme na Hrubou Skálu. Parkoviště narvané, ale motorky tam zapasujeme a jdeme na obhlídku. Nejprve prozkoumat „Myší díru“, pak samotný zámek. A co nevidíme. Na mostě bouda a výběrčí daní. Vstupné 60,- Kč. Že bysme za čtvrt hodiny dali tolik peněz? Děláme to, co všichni ostatní. Otáčíme se zády.  Tuhle jsem poslouchal nějakého kastelána, jak si stěžoval, že chodí málo lidí. Pokud to budete dělat takto, tak se nedivte. Má to ale výhodu, nikdo vám tam nešlape.

No nic, hurá do Turnova, nejhůře značeného města v této říši. Byl jsem tu několikrát, ale skoro pokaždé zabloudím, jako dnes. Nakonec tedy dorazíme na Malou Skálu zadem, kudy jsme nikdy nejeli. Tam jsou nějaké automobilové závody, každá druhá silnice kvůli rally uzavřena.

Tak tedy pelášíme do Železného Brodu a v Pelechově zahýbáme na Kozákov. Ta vyhlídka zůstala stále pěkná, nově je pouze doplněna o výběrčí parkování, což je rovněž novina. Pokecáme s krásnou dívenkou balící padák, neboť vítr jim nepřál a dělal si, co chce. Přátelé, přál bych vám vidět ty nitky, co všechno drží pohromadě. Pár fotek s notováním Škroupovy odrhovačky, kafe a obligátní pivo bez piva. Volá Giovany, který s Konisem vyrazil na kafe k nám do Úpice a my jsme nebyli doma. Mám velkou radost, ušetřil jsem za dvě kafe.
Chvilku si společně povídáme na pumpě v Hrabačově a nakonec vyrážíme všichni správným směrem. Ve Vrchlabí natankovat a za chvilku jsme doma. Tady mě čeká vychlazený Zlatopramen 11° a je to pohoda. Vzal jsem kalkulačku a nakonec zjistil, že místo za sedm jsem jel za 6,3 na sto, tak tedy celkem pokrok po opravě. Tak je to fajn, jako byla celá neděle. Nakonec se ozval i Endy. Byl doma, ne v Dětenicích. Prý se mu nikdo neozval.
Hezky jsme se svezli, ruce mám do půlky opálené jak od moře……
A tak věřím, že všichni si svoje chvilky užili po svém.
A tak to má být.
Jarda z Úpice

Pár odkazů kde čerpat informace:
http://www.nasceskyraj.cz/ubytovani/motel-even-sedmihorky
http://www.cesky-raj.info/
http://hrubaskala.craj.cz/uvod/
http://www.mala-skala.cz/
http://www.kozakov.cz/kozakov_index.html

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.

Další informace