Za parovozy do Žamberka.

Za parovozy do Žamberka, aneb Den otevřených dveří v Muzeu starých strojů.

Den otevřených dveří v Muzeu starých strojů  http://starestroje.cz/  je již tradiční akce konaná v září. Poprvé jsme zde byli v roce 2015 a byli jsme překvapeni, že se vše hýbe, syčí a funí.  Bylo pěkné počasí, a tak zde bylo i plno autoveteránů a motocyklů. Ale o tom jsem tuším již psal.

 

 

 

 

 

 

Vloni jsem byl jako bájný Lazar a tak jsem zde nebyl. O to více jsem byl letos zvědav, a také překvapen. Původně jsem uvažoval, nebo spíše byl pevně rozhodnut setkat se s přáteli z klubu Czech Drifters www.czechdrifters.stranky1.cz , které jsem de facto ještě nepotkal. Mimo Jennikse a teď v Žamberku jsem potkal ještě Čendu. Setkání bylo plánováno od pátku 15. do 17. 9. 2017 v penzionu Kachlička ve Věži u Humpolce http://pensionkachlicka.webnode.cz/#utm_source=mapy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-13069705 . Proč zrovna tam nevím, ale proč ne? Jenže akce byla pro předpověď mizerného počasí zrušena. Tím pádem jsem nemusel volit, kam tedy.

Sobotní ráno bylo takové nijaké, ale zdálo se, že to dopadne docela dobře. Ani radary na počasí nevěstily nic tak špatného. Koukám z okna a nevím co. Nakonec se rozhodnu, jedu! Nejsme přece nějaké cukrové panenky, něco vydržíme. Volám Jardovi „Studnovi“, který je vždy připraven vyrazit. O deváté se scházíme na č. s. na Sychrově. A jede i Jiřinka. Do Žamberka přijíždíme celkem v pohodě, jen droboučké kapičky ozdobilo moje plexi. Parkujeme na zbylém místečku, je tu totiž tolik aut, že není ani kde pořádně zaparkovat. S motorkou se ale vždy někam vecpete. Ještě nejsem ani pořádně odstrojen a hlásí se ke mně Čenda, jeden z Driftařů kterého také neznám. Tak trochu povídáme o našich srdečních záležitostech. Čenda se nakonec rozhodne, že přijde později, až ty davy lidí trochu pominou, my jdeme do víru událostí.

Na bráně zanecháváme každý nějaký obnos na renovaci strojů, vstupné je totiž dobrovolné. Neberu si žádné materiály. Mám jen dvě ruce a foťák připravený k zaznamenání té podívané. Žasnu, jak se vše změnilo od mé poslední návštěvy. Je zde plno strojů, poháněných parními stroji přes transmise, všude se všechno točí, funí a piští. Mezi tím davy lidí. Couráte okolo řemenů, proplétáte se mezi stroji a automaticky dáváte pozor, ani vás nikdo nemusí upomínat a všudypřítomné cedule varovat. Na dvoře jezdí parní vláček a vozí návštěvníky všech věků. Má obrovský úspěch, ani jsem se tam nevecpal.

Trochu prší, tak jdeme do vnitřní expozice. Ve druhém patře je všechno. Plno krásných veteránů automobilů, motocyklů, stabiláků a všeho toho příslušenství k tomu patřící. Je zde vybudována mechanická dílna, plná strojů poháněných řemeny přes transmise. Na strojích se pracuje, tak zejména mládež si může udělat představu, jak se dříve pracovalo. My v letech leccos pamatujeme, a dost jsme toho viděli ještě v reálu. Parní válce pracovaly na silnici, ve mlýnech běžně transmise používaly.

V patře je i bufet s nabídkou klobás, párků, grilovaného masa, nápojů, koláčů a zákusků, no co hrdlo ráčí. Je zde i stánek s knihami, kalendáři a fotkami, zejména úžasných maleb od p. Zapadlíka. My pamětníci je pamatujeme ještě z časopisu Svět motorů. Je zde i stánek s klobouky všech druhů, nejvíce však zastupují léta I. Republiky. Nakonec je zde i přehlídka dam v dobovém oblečení, které se tak hodí k vystavovaným veteránům.

Venku mezitím přestává pršet, jen tak zlehka mží. Je tedy čas vyrazit k domovu. Jedeme směrem na České Libchavy, protože jsem naplánoval oběd v Potštejně.  Vynechávám rozhlednu Rozálku, kdyby bylo hezky určitě ji navštívíme. Silnice je pěkná, kroucená a vede hezkým krajem. Škoda že prší. Po chvilce jsme v Potštejně, v restauraci Slávie. Už několikrát jsme zde byli a jsme vždy spokojeni  http://www.slavie-potstejn.cz/#utm_source=mapy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-2595911 . V restauraci je příjemně vytopeno a hezky by se zde sedělo. Dáváme si oběd a po chvíli pokračujeme v dešti k domovu. Vyhnuli jsme se rozkopané silnici z Vamberka na Žamberk, ale neunikli jsme vyorané díře v Rychnově. Ale jinak to šlo. V N. Městě nad Metují liják sílí a už jsme docela promočeni. Nakonec ještě ve Rtyni v P. natankuji a mažu domů. Všechno mám mokré, doma ale předvídavě zatopili, což jsem uvítal. Všechno mokré se jednou usuší, jen já se nemohl nějak rozehřát. Ani čaj na to nestačil. Teď jsem si uvědomil, že já trouba do něho zapomněl přidat Rum.

Dnes je neděle a počasí je mnohem přívětivější. Co s tím ale naděláme.

Ujeli jsme 160 kilometrů, z toho polovinu v dešti, ale i tak se jelo docela dobře. Návštěva Žamberka stála i tak za to. Tak příští rok neváhejte. Věřím, že to bude zase parádní a jistě i větší.

Jarda z Úpice

Tady jsou fotky: http://jardazupice.rajce.idnes.cz/Parostroje_v_Zamberku_2017/

http://jardabat.rajce.idnes.cz/Zamberk_16.9.2017/

Že je plno podobných akcí i ve světě uvidíte zde:

https://www.youtube.com/embed/Z-GCNc5cp0A

Další informace