Sváteční výlet na hrad Svojanov

Svatováclavský výlet na hrad Svojanov.

Na tento významný svátek byla i bezvadná předpověď počasí, která se nakonec vyplnila. Nezbylo, než tuto příležitost využít. Dumal jsem kam se vydat na výlet, nakonec jsem využil seznam výletů, které nakonec ani nikoho nezajímali. Pojedu na hrad Svojanov, byli jsme tam s kolegou kdysi v zimě, ale jen na parkovišti. Nic jinak nefungovalo. Tak ho pojedeme omrknout.

 

 

 

 

 

Přidal se k nám pouze Milan svatoňovický a na poslední chvilku dorazil ještě Jirka. A tak jsme jeli ve třech strojích. Nakonec je to mnohem lepší, nežli pořádná kolona.

Vzali jsme to zrychleným přesunem po silnici č. 14. První zastávka a káva byla na čs. Benziny v Ústí nad Orlicí. Bylo nádherně tepličko. Po cestě jsme již potkávali plno motorkářů, a to jsme ani netušili, co jich za ten den bude. Ani v létě jich tolik nejezdilo jako dnes.

Pokračovali jsme až do Brněnce a zde odbočili na Svojanov. Po mizerné cestě, jak je v této zemi zvykem, jsme se dokodrcali až do Svojanova. Mají zde pěknou náves, nebo náměstíčko, ale nezastavili jsme tam. Pokud jedu s někým méně zastavujeme, aby neremcali, že pořád stojíme a fotíme.

Zaparkovali jsme před hradem, a nikdo od nás nechtěl ani parkovné. Za seniorských 40,- Kč na dvorek jsme mohli obhlédnout hrad. Je moc pěkný, všechny ty fotografie, které kde jsou, nelžou. Protože s námi nejel Pep, který všude vyleze, musel jsem na věž já. Po krkolomných schodech jsem se vydrápal nahoru. Je od tamtud docela pěkný výhled, ale okolo jsou lesy, tak je všude vidět jen zeleň.

Využili jsme nabídky hradní restaurace a zastavili se i na oběd. Restaurace pěkná, útulná a příjemně vytopená. Ani se nám nechtělo zvedat. Byl tam ale frmol, tak jsme brzy vypadli, aby mohli další nasytit svá těla.

Pokračovali jsme k domovu. Měl jsem v plánu jet na Proseč se zastávkou u rozhledny Terezky a poté navštívit ještě barokní zámek Nové Hrady. Bohužel na Proseč byla objížďka, tak jsme to vynechali. Zastavili jsme ještě tankovat ve Skutči, dali si kávu a cigárko a relaxovali. Všude na každé pumpě byl houf motorkářů, super.

No a pak už jen přes Týniště a Opočno jedeme domů. Pro jistotu jsem to vzal ještě přes náměstí v Novém Městě n. M., ale ani jsme nezastavili. Lidí bylo všude plno, dokonce nějaká pouť byla před zámkem. Co je zajímavé, nikde po cestě nebylo vidět moc policistů. Sem tam „měšťáci“, ale kousek od domova se najednou nějak rojili. Ale jen tak postávali, my jsme koneckonců nijak nespěchali, tak jsme neměli ani žádné obavy.

Výlet byl bezvadný, přátelé také, co víc si přát. Ujeli jsme v pohodě 288 kilometrů. Motorky jeli s chutí, žádný problém. A tak to má být. Jen ty díry na silnici mě štvali.

Tak přátelé, užívejte si i vy. Zrovna jsem poslouchal předpověď počasí a má být hezký víkend. Že by konečně přišlo to Babí léto?

Jarda z Úpice

Pár fotek je zde:

http://jardazupice.rajce.idnes.cz/

Další informace