Konec dubna přeje výletům

Poslední dubnový víkend na cestách.

Moto akce na Novém Hrádku u Náchoda.

Již po třetí jsme jeli na tuto malou, téměř komorní akci konanou pod záštitou hrádeckých hasičů a policie ČR. Počasí nám i jim opět přálo. Motorek bylo dost, ostatně jako každý rok. Vyjeli jsme z Úpice v docela slušné sestavě a po necelé hodince byli na místě. I tentokrát s námi jel i Jirka Chopper, jen jel s Deniskou autem. Trochu se dal na marodění, tak to nechtěl pokoušet.  Tak nám tvořili doprovodné vozidlo. Potkal jsem zde několik přátel, a tak to má být. Setkávat se s přáteli a motorkáři z různých koutů. Jdu vždy i na mši, abych si trochu předcházel všechny, kdož nad námi bdí a hlavně se trochu pokořil svému Anděli Strážci. Přece jen má semnou již trochu více starostí, odměnou mu budiž to, že již nejezdíme příliš rychle, tak není až tak ulítán.

Naše vnučka Viktorka již byla tam, a tak jsme měli velikou radost oba dva. Snažím se z ní vychovávat motorkářku, aby měl kdo po mně potom převzít motorku.

Část naší party jela potom na akci do Radvanic, my jsme se vydali do Orlických hor. Přes Olešnici do Deštného, kde jsme si v hotelu Praha dali oběd. Mizernou cestou jsme vystoupali na Šerlich a pak již z kopce mazali dolů Napadlo mi v Orlickém Záhoří odbočit na Mostowice a podle Divoké Orlice, tedy zatím jen kolem potoka tohoto jména, jsme dojeli do Niemojowa k paní Danutě. Jako obvykle jsme si dali kafíčko a lelkovali na zahradě. Bohužel polovina hostince vyhořela. Zaměstnávala nějakého Ukrajince a tomu se podařilo podpálit stodolu. Když to viděl tak zdrhnul a po celé Evropě není k sehnání. Než večer sousedé zavolali hasiče polovina lehla popelem. No ale plno známých paní Danuty se vrhlo na rekonstrukci a tak snad nebude dlouho trvat a bude zase vše opraveno. Potkal nás tam  motorkář z Bartošovic a tak jsme probrali kde co. Navedl nás na nedělní setkání motorkářů ve Vambeřicích, kde jsme ho také potkali. Všechno má ale svůj čas, tak se zvedáme a po nádherných silnicích jedeme do Rychnova n. K. a zastavujeme až v Ještěticích u zmrzka resortu. No a pak již šupem domů. Bylo to prima svezení.

Motorkáři ve Vambeřicích.

Každoročně se poslední dubnovou neděli koná tato akce. Nebýt toho našeho kamaráda, tak jsme o tom vůbec nevěděli a troufám si říci, že k naší škodě. Přesto, že jsou všichni nažhaveni na ježdění, jeli jsme jen tři. O půl desáté z Úpice a o půl jedenácté jsme byli na místě. Poslední stovky metrů jedeme krokem. Náměstí se zaplňuje a máme štěstí, že jsme přijeli včas a jsme tak ještě v centru dění. Ti další jsou již posílání do uliček v okolí. Tolik motorek snad nebylo letos ani v Poděbradech. Slunce nám pralo do zad, nikde ani mráčku. Po dvanácté se kolona dala do šnečího pohybu. Suneme se ponejvíce na jedničku do Nové Rudy. Uličkami nás směrují na náměstí, kde je hlava na hlavě, motorka na motorce. Došla mi baterie ve foťáku, stává se mi to celkem často. Tak fotil dál Milan TU, aby byla dokumentace. Na náměstí pokračoval program, ale my se po hodince pomalu vydali na zpáteční cestu. Celou dobu jsem myslel, že jsem tam jediný Drifter, ale přímo naproti mě stál také. Rovněž 1500 stovka. Tak jsem ho zastavil a honem se spolu vyfotili. Celou dobu jsem myslel, že je to chlap, ale prý to byla dívčina. Tak nevím. Navigace, která nás měla vyvést z neznámých ulic, pořád jen přepočítávala, a nějaká ženská v ní stále brblala „zahni vlevo, zahni vpravo“, „otoč se do protisměru“ a tak stále kolem dokola. Tak jsem použil svoji vnitřní navigaci, mám ještě jakýsi orientační smysl, který nás vyvedl, a jeli jsme konečně směrem na Broumov. Broumov prolétneme a zastavujeme až v Pěkově, v restauraci U generála Laudona. Jsou tři odpoledne a v půl čtvrté zavírají. Nakonec jsme oběd ale dostali. Dal jsem si nedělní řízek s bramborem. Bylo to dobré. Ostatně Dáda všechna jídla zdokumentovala, takže všechny porce budou k nahlédnutí.

Přes Polici n. M. jsme jeli až do Červeného Kostelce, na dovršení akce byla ještě zmrzlina. No a pak již jen pár kilometrů domů, na vychlazené pivko. Ujeli jsme v super počasí necelých 140 kilometrů, takže žádná dlouhá expedice to nebyla.

Přátelé, jezděte, užívejte si a kochejte se krásami kolem sebe.

Jarda z Úpice.

 Pár fotek je zde:

http://jardazupice.rajce.idnes.cz/

https://cynda64.rajce.idnes.cz/Wambierzyce/

https://milanmedak49.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_motosraz_v_polskych_Vambericich#

Další informace