Květnové pocourání

Opět na silnici skoro na konci května

Tento víkend byl ve znamení mnoha akcí. Jen namátkou, sraz Motorkářů nad 60 let v hotelu Pod Zvičinou, akce na Zvičině s policií ČR Jedeme spolu kolama dolů, Motosraz Broďák, sraz veteránů Škoda v H. Králové na Stříbrném rybníku, Den otevřených dveří na vojenském letišti v Čáslavi a mnoho dalších. Tak kam vyrazit, toť otázka.

 

 

 

Motorkáři nad 60 let

V pátek jsem se odpoledne vypravil za soukmenovci do hotelu Pod Zvičinou. Bylo krásné odpoledne, počasí mělo být příznivé, a tak se to i odrazilo na účasti. Nebral jsem si foťák, čehož jsem litoval. Bylo zde pár známých z našeho dřívějšího setkávání, někteří, kteří pamatují naši první společnou jízdu v devíti lidech, což byl vlastně základ této party. Dnes má seznam s více než 400 členy. A Petr se o to stará velmi profesionálně. Tak jsme společně povídali, posléze odešli na večeři a já se vydal k domovu. Sobotní vyjížďku měli plánovanou do Harrachova, oběd v pivovarské restauraci s exkurzí do Sklárny Novosad. Měl jsem tuto akci v záloze, pokud by na Zvičině bylo pár motorek. Ale myslím si, že asi zmokli. Na hotelu se osuší, mají na to čas až do neděle.

Jedeme spolu kolama dolů

Sobotní akce pořádaná policií po ČR. Myslím si, že jich je celkem devět, Zvičinská jako předposlední. Celý týden jsem si plánoval účast na akci. Nebyl jsem rozhodnut, ale sobotní ráno mě vyhnalo do sedla. Myslel jsem, že bude malá účast, ale nahoře bylo plné parkoviště, přes 200 motorek. Policistů na motorkách bylo dost, takže perfektně zajišťovali všude průjezd, tak jak to na podobných akcích bývá. V deset hodin se celá ta kolona vydala na cestu. Směr Pecka, Borovnice, posléze jsme projeli Mostkem a Nemojovem. Pak následoval průjezd přes přehradu Les Království do B. Třemešné, pak přes H. Dehtov, Velký Vřešťov, Hořiněves, Neděliště do Předměřic n/L a nakonec na letiště v H. Králové. Jeli jsme samými vedlejšími silnicemi, abychom se vyhnuli provozu. Místy jsou neuvěřitelně pěkné silnice, ale projeli jsme i řadu mizerných. Zajímavé je, že jsou třeba mezi obcemi spraveny, ale přes obec je to děs. Možná by obce museli finančně přispět, ale asi nemají z čeho.

Jelo parádně svižně, ale bezpečně. Nikdo nepředjížděl, všichni se stále drželi na svoji pozici. Pod policejní ochranou se obvykle jelo i přes obce přes limit.

Na letišti se zaplnil plac před hangárem. Po dojezdu a malé pauze na cigáro se všichni po skupinách vydali na polygon. Tady se jela připravená trať plná zatáček, slalom, a ovál pro vyzkoušení odstředivé síly. Byl to úžasný pohled na zaplněnou plochu kroužících motorek všech typů. Tedy jen choperry byli v menšině. A to dost výrazné, ostatně je to tak i na silnici. Přivítání bylo na úrovni, sám brig. generál Ing. Tomáš Lerch, ředitel ŘSDP nás pozdravil, zdravici přednesl i Daniel Landa, který se těchto akcí jako motorkář účastní a řada dalších bezvadných kluků.

Kdo si chtěl zvážit motorku měl příležitost, zrovna tak si vzít řadu reklamních předmětů, reflexních kšand bylo k dispozici plno. Stánek s klobásou nabízel několik typů, tak jsem si Krakonošovu, k tomu nealko Birell, rovněž v několika vydáních. Záchranáři nám předváděli postup při nehodě motorkáře na krásné motorkářce. Následovalo avizované překvapení, tanečnice ZUMBY. Bylo to pěkné, ale hopsat tam tak s nimi, tak záchranáři hned měli práci. Nakonec byla ukázka nafukovací vesty s odborným výkladem a akcí při nehodě. Vesta skutečně musí zabezpečit kus těla před zraněním. Musíte ale na to myslit, když lezete z motorky, aby vám nebuchla. Jako tomu instruktorovi. Je totiž přidělaná lankem na rám motorky a vaši vestu. To vás pak přijde na 450 Kč za novou bombičku.

Potom všem se vydal na cestu k domovu s cílem Broďák, abych se podíval, jak to tam vypadá na srazu.  V Č. Skalici trošku poprchávalo, ale jinak to vypadalo tak smíšeně. Na Žernově mně zvoní telefon. Alena doma sledovala radar na počasí, tak prý pojeď domů, ať nezmokneš. Tak jsem Broďák vynechal. Od Olešnice jsem jel po mokré silnici, ve Rtyni v P. u čs. Robin Oil tekla voda přes silnici a mokro bylo vlastně až domů. V Úpici pořádně lilo. Uklidil jsem motorku, vypil pivo a začalo zase trochu pršet. V H. Králové azúro, vedro, tady mokro. A pak si vyberte.

Jarda z Úpice

Pár fotek je zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Jedeme_kolama_dolu

Video od Policie https://www.youtube.com/watch?v=ISG6X_aiD8Y&list=PL7q4z0ZRpaLD7Bnedz-gPO8N_4hfQK9Bp , článek o akci a fotky.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Další informace