Výlet na Slovensko 26.-28.9.2007

Dlouho jsme s klukama z motoklubu přemýšleli kam se uskuteční jedna z našich podzimních vyjížděk. Původně jsme měli směřovat do Rakouských Alp a Italských Dolomit. Naše plány ovšem zhatily rozmary počasí, protože v lokalitách, kam jsme měli namířeno se na cesty snesl nečekaně ten bílý nesmysl co nám vyznavačům jedné stopy dosti komplikuje život.

Start

Takže nakonec nastoupila varianta Slovensko. Těsně před odjezdem jsem dostal informaci, že další mí kámoši budou ve Slovenském ráji. Jelikož všichni pocházíme z podhůří Krkonoš bude naše cesta převážně směřovat přes hory. Náš odjezd je naplánován na 26.10. v 10.00 od hospůdky na Bohdašíně. Předpověď počasí není nic moc. Hlášeno je zataženo, místy přeháňky a teplota okolo 13ºC no žádná sláva. Odradit se nenecháme a vyrážíme. Cesta směřuje přes Českou Skalici, Dobrušku, Dešné v Orlických horách, tam ale naše cesta končí. Déšť je tak silný, že se nám nechce pokračovat dál a zmoknout na začátku cesty. Proto otáčíme a přes Rychnov nad Kněžnou, Žamberk a Pastviny dorážíme do Králík kde navštěvujeme Vojenské muzeum. Otevřeno je, vstupné 40,-Kč a tak vstupujem dovnitř. Na pár chvil zavspomínáme na chvíle strávené v zeleném mundůru. Opravdu se je na co dívat. Po nafocení exponátů nasedáme a míříme dál.

MuzeumMuzeum

Cesta pokračuje přes Hanušovice, kde dáme najíst motorkám i sobě. Teplý čaj a meníčko přichází vhod. Do GPS dávám souřadnice přes Jeseník na Karlovu Studánku. Cesta ovšem končí na Červenohorském sedle. Oprava silnice „blbě značená objížďka“ nás vrací zpět přes Bruntál. Tam zadám nové souřadnice přes Budišov, Odry, Kopřivnici tam nestíháme návštěvu muzea škoda jindy. Přes Frenštát pod Radhoštěm, který je ponořen do husté mlhy valíme do Frýdlantu nad Ostravicí. Tam po pár průjezdech města nacházíme krásný penzion za 250,- na osobu s možností uzamčení motorek do garáže. Vzhledem k pokročilému času, šílenému počasí a břichu toužícímu po jídle a pivu berem. Ubytování je rychlé a hurá dolů do hospůdky. Dáme jídlo, pár kusů a jdeme spát budíček je v 7.00h.

PenzionMlhavý pohled

Předpověď počasí je špatná déšť, zima a mlhy. Přesto v 8.00 vyrážíme a z mlhy na nás na chvilku vykoukne přehrada Šance. Směrem na hraniční přechod Makov bereme plnou a hurá na slovač. Dávám směr na Čadcu, ale netuším co nás bude čekat. Dobře 20km se pokládá kanalizace a naše stroje i oblečení postupně splývá s cestou pokrytou mokrou jílovou hlínou prostě hrůza. Hoši to nesou statečně z čehož mám radost.
Vjíždíme do CHKO Kysuce a v obci Vychylovka míjíme úzkokolejnou železnici a skanzen věnovaný kysucké kultuře. Co nás však čeká netušíme. V zapomenutých tichých lesích se ztrácí signál GPS a najednou cesta končí. Ptám se místní obyvatelky, která se moc diví, kde se tam vůbec bereme. Dává nám rady kudy kam a tak jedem. Cesta připomíná rozhrnutou kupu kamení pro silniční stroje absolutně nedoporučuji Martin na naháči může vyprávět. Naše nablýskané stroje a čisté prádlo je už jen vzpomínkou.

Naše motorkyChalupa

V Oravské Lesné to šílenství končí a můžeme konečně potáhnout za plyn. Přes Námestovo okolo vodní nádrže Orava pádíme dál. Ozývá se pupík a tak jedem do nám známé hospůdky v Zuberci. Dáváme klasiku, česnečka s opečeným chlebem a sýrem a potom výborné brynzové halušky s klobáskou.
Opouštíme Roháče a směřujeme do Vysokých Tater. Cesta pokračuje kolem Tatralandie na Liptovský Mikuláš, Štrbské Pleso do Tatranské Lomnice. Tady zastavujeme na kávu. Musím konstatovat, že Tatry po vichřici nejsou nic moc. Pamatuji vzrostlé lesy a v nich ukryté hotely a teď je všechno jinak. Pustina kam oko dohlédne. Konec rozjímání a jede se dál za kámošema.
Odjíždíme z Vysokých Tater z nichž nebylo kvůli mlze vidět skoro nic. Alespoň se máme kam vracet. Cesta vede přes Poprad, kde napojíme stroje dále pokračujeme do Slovenského ráje.

Kemp

Okolo 18. hodiny dorážíme do kempu v Hrabušicích. Chatka s topením, WC a umyvadlem společně s motorkou je za 270,-Sk na osobu. Bereme, protože začíná opět hustě pršet. Po ubytování strojů i nás vyrážíme do hospůdky na pivko a nějaký gáblík. Bohužel ti za kterými jsme jeli zůstávají v chatce po náročné tůře ve skalách. Odjezd z kempu je naplánován na ráno 8.15h.
To se nám daří a za mírného deště vyrážíme směr Brezno, Banskou Bystrici na Donovaly kde začíná přímo lejt. Tolik vody nikdo z nás na motorce a možná ani v autě nezažil. Docela by mě zajímalo co se honilo v hlavách lidí, které jsme míjeli. Voda byla všude a schovat se není kde. Bereme to sportovně a ve městě Ružomberok Martin tankuje. Déšť ustává a mi musíme dál, abychom to dotáhli až domů. Přes rozkopanou Žilinu směřujeme na Makov. Loučíme se s dosti vlhkým Slovenskem a v Horní Bečvě napojíme stroje a oblékáme suché prádlo.

MotorkyCesta domu
MotorkyBenzinka

Naše cesta pokračuje na Pustevny, kde fouká dosti silný vítr a proto dělám pár fotek a jedeme dál. Směr Olomouc, Mohelnice, Ústí nad Orlicí, Rtyně v Podkrkonoší kde naše mokré dobrodružství končí. Tankujeme plnou, krátce zavzpomínáme na prožité chvíle a rozjíždíme se ke svým rodinám. Tímto chci všem poděkovat hlavně manželkám, že nám umožnili uskutečnit tohle dobrodružství během kterého jsme najezdily kolem 1500km.

Členové týmu:
Tomáš - Varadero XL1000V
Martin - Yamaha XJ600N
Pavel - Suzuki 650 Freewind

Více fotografií ze "Slovenského výletu 2007" naleznete ve fotogalerii.

Další informace