Jaro je tady - Poděbrady

Konečně se počasí umoudřilo, sv. Petr se smiloval a ukázal motorkářům svoji vlídnou tvář. Rosničky i tentokrát zabodovali. Sobota byla opravdu super. Na neděli už tak dobrou volbu neměli a bylo krásně také. Na štěstí. Je pondělní dopoledne a sluníčko sice nesměle, ale přesto vykukuje. Takže rosničky díky vám za to, že se jste se do počasí netrefily.
Poslední dobou přibývá plno akcí a tak jsou chvíle, že nevíte kam vyrazit. My jsme tentokrát měli na výběr. Buď jet tradiční zahájení s Black Knights ze Rtyně do Jílovic, nebo vyrazit na XII. Ročník tradičního zahájení H-D jízdou z Prahy do Poděbrad. Všichni o tom mluvili v superlativech, každý rok jsem viděl reportáž v televizi, tak mě zvědavost nahlodala.
Několik našich členů jelo do Jílovic, my do Poděbrad. A tak náš Motoklub Úpicko byl zastoupen na obou akcích.

I přes ranní teplotu na 0° C jsme se rozhodli pro Poděbrady. Kolem půl desáté jsme vyjeli směrem na Hradec Králové a na čs. Benzina u Osic jsme přibrali přátele z východní sekce motoklubu a jejich přátele. Mikeše, Petra a Lucku, Vacu a další, omlouvám se, že mi vypadla jména. Po první ranní kávě pokračujeme po dálnici do Poděbrad. V Poděbradech se to už motorkami jen hemžilo. Naštěstí se nám podařilo zaparkovat přímo pod Jiříkem. Chvilku jsme bloumali a čekali s davem na příjezd motorkářů z Prahy. Půlhodina a divadlo nastává, něco nádherného. Plno motorek, zejména Harlejů. Když se zmatek uklidnil, mazali jsme na kolonádu. Nevím jak je dlouhá, ale je od náměstí až k nádraží. Všude stáli vyrovnané motorky, zabírali i plno místa i v bočních ulicích a všude proudili davy zvědavých lidí. K tomu stánky s občerstvením, suvenýry a kapela s rockem pro příznivce tohoto žánru.
Do toho nádherně pražilo sluníčko, až jsme byli celí zpocení, neboť nutno říci, že jsme se trochu více na to ráno přistrojili. Dorazil za námi i Tomáš se Zlatkou, kteří ráno vyjeli se rtyňákami.

Po půl druhé jsme se vydali na zpáteční cestu. Chtěli jsme navštívit i motorkářské poutní místo Bikers Crown v Chlumci n. C. Na Oškobrhu jsme si dali oběd, je to známé místo při cestě. Přátelé, je tam otevřeno po novu, s novou obsluhou. Dívenky v krojích nabité slušností, ochotou a milým úsměvem. Jídlo dobré za slušné ceny. Tolik poděkování a přání hezké cesty jsem už neslyšel ani nepamatuji. Rozhodně se tam zastavte, když vás hlad bude otravovat. Mají otevřeno i přes sobotu. Než jsme se najedli projelo okolo motorek, jak když jedou na Moto GP do Brna.
V Chlumci bylo plno jako obvykle. Co je pro mě nové, a je to super, vybudovali nové parkoviště pro motorky naproti prodejně. Všude ale bylo plno. Ještě jsme se vešli a tak hurá na kávu, podívat se co je nového. Krám byl plný lidí, u pultu narváno. Určitě měli slušnou tržbu. Po chvilce zdržení jsme se rozloučili s východní sekcí, oni jeli dál na Hradec a my směrem na N. Bydžov a přes Hořice domů. Poslední fotka na náměstí v Úpici a byli jsme doma.
Musím konstatovat, že již mám na každý další rok toto datum rezervované pro Poděbrady. Tam jste motorkářem mezi motorkáři. Svůj mezi svými. Takové setkání hned na začátku sezóny je nádhera. Měl jsem zpočátku ne moc dobré informace o tomto setkání, ale musím říci, že to již není pravda, dříve možná. Dalším příjemným zjištěním bylo, že ten můj kříženec, jak píše Jenninks, matka indiánka, otec Japonec, jel po počátečním kuckání jak vítr. Potřeboval asi pořádně vyhnat pavouky a prohřát zkřehlé údy. A ještě jednu prioritu měl. Byl jediný s modrým proužkem na zadní gumě (nepodařilo se mě tu modrou barvu z bílé bočnice smýt).
A tak přátelé – nejen na nemocné srdce jsou Poděbrady, jsou i pro to zdravé zapálené motorkářské!

V neděli bylo krásně a tak mě to nedalo a jel jsem se podívat, letos poprvé, do Nováče. Milan svatoňovický musel do práce, tak jsem jel sám. Náměstí v Nováči nedodělané, ale hlavně naprosto stupidní. Toho v..a, který to navrhl měli vykoupat v Metuji. Je to ukázka nabubřelosti a ignorance radních.
Motorkářů tam bylo málo. Dal jsem si tedy kávu, poklábosil s návštěvníky a čumili po motorkách a jel domů. Pár kilometrů ale paráda.
No a nezbývá než čekat zase na nějakou bezvadnou příležitost k projížďce.

Odkaz na fotky našich přátel:
Petr z Opočna - http://nickson.rajce.idnes.cz/13._Harley-Davidson_v_Pobebradech/
Hynek - http://hynekj.rajce.idnes.cz/Robin_oil_3.4.10/
Mikesch - http://mikesch.rajce.idnes.cz/2010-04-03/

Dovolil jsem si ještě uvést pár obrázků a několik řádek z tisku na XII. Poděbrady.
Tisíce motorkářů vyrazili před polednem z čerpací stanice na okraji Prahy do Poděbrad. Tradiční spanilou jízdu zakončili muži i ženy se svými stroji na lázeňské kolonádě. Podvanácté tak zahájili motocyklovou sezonu.

Na čtyři a půl tisíce motorek se sešlo na benzínce na dálnici D11 hodinu před polednem. Jejich cesta vedla po dálnici, u Brandýsa nad Labem ale motorkáři sjeli na "starou poděbradskou" a do lázeňského města pokračovali tudy.
Místy se kolona mužů a žen v kožených kombinézách roztáhla až na jedenáct kilometrů. Po celou dobu dohlížela na akci policie. Podle ní účastníci akce předpisy neporušovali a nezpůsobili žádnou nehodu ani jiné problémy.

V Poděbradech odpoledne akce pokračovala koncertem. Motorkáři na kolonádě vystavili svoje stroje, odpočívali a užívali si slunného počasí.
Sraz motorkářů zorganizoval Josef Mlejnek z organizace Harley Owners Group. S účastí mohl být spokojený, oproti loňskému roku se počet motorkářů téměř zdvojnásobil, loni do Poděbrad přijelo „jen“ dva a půl tisíce strojů.

Za Motoklub Úpicko

Jarda z Úpice

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.

Další informace