Jestřábí zavírák Radvanice 2014

Poslední říjnová sobota a je tady další tradiční akce na závěr sezóny. Portály s předpovědí počasí se různě předháněly v prognózách, jak bude, ale nakonec bylo, jak chtělo. Zamračeno, teplota, nebo spíše zima 5°C nebyla zrovna lákavá, ale co dělat. Nakonec Radvanice jsou od nás jen „za kopcem“ tak co řešit. Jedu tam. Na stránky jsem nic nedával, předpokládal jsem, že ten nečas kdekoho odradí.

Ráno jsem šel honem, ven s naší Ájinkou a stále sledoval, jestli se někde neudělá díra v mracích a ten žluťoučký kotouč nevykoukne. Nevykoukl.

Vyjíždím něco před jedenáctou, abych měl čas na kávu a trochu poklábosení s kamarády. Honem ještě natankovat a už vyrážím na Rtyni. Vezmu to přes Strážkovice, abych se nemusel kodrcat přes M. Svatoňovice. U vjezdu na IDU, bývalý důl v M. Svatoňovicích, se řadí myslivci na hon. Ještě že tu nebudeme manévrovat. Mají s tím střílením občas potíže a díra v nádrži by byla nepříjemná. Projíždím Odolovem, zde je rehabilitační ústav pro kriminálníky a o něco níže je Tmavý důl, současný domov důchodců v bývalém kriminále. Zvláštní náhody. Přes Jívku musím proskákat záplatovanou zkratkou a po chvilce jsem konečně před Jestřábí chýší. Jsem tu pátý. Lev je již na místě, raději také přijel dříve.

Dávám si kafe pro zahřátí a čekáme, až se sem přihrnou další. Nakonec je účast celkem slušná, zejména té nepřízni počasí. Přijel i Jirka Chopper, sice zmrzlý, ale přece.

Něco po dvanácté se kolona vydává na cestu. Nejprve obkroužíme Radvanice, jak je zde zvykem, potom mažeme na Stárkov a zastavujeme až ve Rtyni v P. na čs. Robin Oil. Krátká zastávka na ohřátí. Docela přituhuje, fouká trochu vítr. Po krátké chvíli pokračujeme na Úpici. Myslel jsem, že odbočím k domovu, ale nakonec jelo se mi fajn, tak pokračuji s ostatními na Trutnov, Chvaleč a zpět do Radvanic. Tak tedy zastavuji opět u kluků v chýši. Dávám si čaj pro zahřátí, ale bez přídavku není nic moc. Tak ho do sebe naliji horký a pokračuji domů. Tady si ho dám s doplňkem, abych se ohřál. Doma je trochu přitopeno, tak je to prima.

Ujel jsem bez pár kilometrů stovku a bylo mi fajn, čert vem zimu.

Ono asi už opravdu s tím ježděním nebude valné. Ale proč zahazovat klikovku do žita předčasně. Kdo ví, co nás ještě zajímavého čeká.

Tak si užívejte podzim. Je krásný, a vůbec když do těch přírodních barev svítí sluníčko.

To k tomu motorkaření patří.

Jarda z Úpice

Další informace