Za přírodními krásami k sousedům do Polska

Za krásami Barevných jezírek do Polska.

Barevná jezírka, „Kolorowe Jeziorka“ jsou součástí Rudawskiego Parku Krajobrazowego nedaleko obce Wiesciszowice.

Neměl jsem o nich ani tušení, až mě na ně nasměroval rozhovor se známým z dřívějšího zaměstnání. A tak honem mapy a ejhle, jezírka jsou skutečně nedaleko. Musíme se tam podívat. Trochu více času jsme věnovali ježdění po vzdálenějších místech a až tyto krátké dny a podzimní sluníčko nás přimělo tam zajet.

Manželka přišla z noční a pospávala, tak jsme se na cestu vydali až k jedenácté dopoledne. Musíme být včas zpátky, zase jde na noc do práce. Jedeme bez zdržování směr Kamienna Góra a tentokrát to vezmeme s krátkou zastávkou na náměstí. Náměstí je trochu upravenější než kdysi, ale celkově to stále postrádá nějaký šmrnc.  Je zde i podzemní prohlídková trasa ARADO, kde za války byla montovna dílů pro německá letadla Arado. Někdy příště se zde zastavíme. V Kamienne Góre je i zřícenina hradu Grodztwo, ale jen pár zbytků a nic zajímavého. Nakonec jsme tam nezajeli. Pokračujeme k jezírkům, je to od nás jen asi 53 kilometrů. Cestu jsem samozřejmě předem prozkoumal, takže jsme nijak nebloudili. Navíc jsou na několika místech směrové tabulky, ale musíte mít ostříží zrak, nebo spolujezdce abyste je viděli. Myslel jsem si, že to bude opuštěné místo, kde budeme sami courat v lese kolem nějakých jezírek.

Byli jsme ale překvapeni. Parkoviště docela zaplněné a za poplatek 5,- Zl. Vstupné k jezírkům se nevybírá. Vše je hezky upravené a v sezoně tu je otevřeno i občerstvení. Stoly a slunečníky jsou k dispozici dosud. Docela vyčerpávající popis je zde http://www.turistika.cz/vylety/rudawy-janowickie-barevna-jezirka

Jezírka vznikla po těžbě minerálů, rud a podobných průmyslových komodit. Voda je zbarvená podle toho, jaké suroviny se zde těžily. Podle toho je chemické složení vody a její zabarvení.

Celkem jsou zde čtyři jezírka. Žluté bylo vyschlé, je napájeno přepadem z Purpurového. O šest set metrů výše se nachází Smaragdové a to je skutečně nádherné. Nejvýše položené Zelené je další kilometr odsud, ale je prý také suché.

Tak jsme se vydrápali až na to Smaragdové, obešli ty nejlépe přístupné, poseděli jsme pod slunečníky u zavřeného kiosku a po chvíli se vydali na cestu domů.  Ale stejně jsme měli jen pár zlotých, protože jsme si nic nevyměnili. A na kávu v Hostinci nad Bukowkou vám stačí české koruny. Bylo nádherné počasí, krásně zbarvená příroda okolo a všude plno návštěvníků, i německy hovořící. Kdo mohl, vydal se za krásného počasí do přírody.

Kávu jsme si chtěli dát v Hostinci nad Bukowkou, ale čas nás hnal domů.  A tak jsme využili té krátké chvíle k procházce kouzelným krajem.

Nezbude než se sem vypravit v pozdním jaru, kdy by mohlo být po zimě více vody v jezírkách. Jistě to bude zajímavější.

Přátelé jeli do Orlických hor, měli více času a podle zprávy si ten výlet rovněž užili.

A tak by to mělo být. Motorkaření nejsou jen závody, pro nás je to báječná příležitost jak poznávat krásy kolem nás.

Tak si užívejte i Vy.

Jarda z Úpice

Další informace