Trocha bilancování na závěr roku

Definitiva- aneb co všechno končí.

Definitiva je třeba trvalé ustanovení zaměstnance ve státní službě. Znamená, že pracovní či služební poměr je ze strany státu (zaměstnavatele) zásadně nevypověditelný. Známe to obyčejně z filmů pro pamětníky, z CaK  Amtů Rakouska-Uherska.

Definitivní je něco konečného, ukončeného bez možnosti pokračování.

A také konec motorkářské sezony roku 2018. Definitivně skončila, počasí nám již nepřeje. Sv. Martin sice na bílém koni přijel trochu později, ale přijel. Na rozdíl od loňského roku, kdy jsme ještě na Silvestra ujeli pár kilometrů, letos to tak zřejmě již nebude. Motorku jsem přikryl plachtou, ale baterii mám stále připojenou. Jenže již to k tomu nevypadá, alespoň předpověď počasí je vlídnější k milovníkům zimních sportů než motorkářům.

Definitivně nás letos opustilo několik známých z řad motorkářů. Bohužel i jeden z nejlepších kamarádů, Jirka Chopper. Odolával svým zdravotním problémům, ale nakonec ho přemohly. Jezdíval jsem za ním a společně jsme povídali o motorkách, ježdění a všem co kolem toho je. I přes to všechno trápení to byly hezké chvilky. V říjnu jsme ho ještě vyprovodili na poslední cestě, ze které již není návratu.

Definitivně je již čas k letošnímu bilancování. Letos to počasí bylo trochu podivné, byť léto bylo téměř tropické, voda nikde a tak ideální příležitost. Vedro, které panovalo, bylo však tak intenzivní, že jsme jezdili celí promočení, trička by se dala ždímat, kalhoty přilepené na nohy. Od asfaltu sálalo teplo, motory k tomu přidávali své. Slunce nám pralo na helmy a mozky dostávali zabrat. Ale jezdili jsme stále.

Abychom to vše zvládali poněkud s přehledem, pořídili jsme si auto, kabriolet. Takže některé delší trasy jsme absolvovali autem bez střechy, tudíž takovou „polomotorkou“, kdy vám vítr čechrá vlasy, a vy v pohodě cestujete. Nepřízeň počasí vás nezaskočí. Natáhnete střechu a jedete dál.

Navštívili jsme řadu klasických motorkářských akcí, mezi tím i motomše, abychom si vyžádali přízeň tam nahoře, připomněli se každý tomu svému Anděli strážci.

Nafotili jsme řadu fotek z cest, muzeí i přírody, k tomu vyfotili řadu přátel… Ostatně všechny fotky jsou volně k nahlédnutí na Rajčeti.

Definitivně jsem ukončil společné plánování a ježdění v Motoklubu Úpicko. Po 14 letech plánování, organizování a vodění kolony motorek se situace nějak prapodivně vyvinula a začal jsem vadit některým lidem, takže nechcete-li jezdit dál, jezděte sami a po svém. I já mám konečně svobodnou vůli jet, kam chci a s kým chci. A kdy chci. Výlety, kdy s manželkou Alenou jedeme sami, zastavíme kdy a kde chceme, fotíme, jak dlouho chceme, a obědujeme kdy chceme, jsou k nezaplacení.

Také se budu poněkud více věnovat kamarádům z klubu Drifterů, se kterými jsem byl letos poprvé v Letohradě a u hrobu kamaráda Čendy v Lukavici.

Jsem jedním z devíti zakládajících členů klubu Motorkáři nad 60 let, ale nějak mě nebaví styl těch akcí, a tak jsem s nimi byl minimálně.

Jezdíval jsem několik let i do Kostelce nad Orlicí, na akce Motodědci. Celá ta prima parta se rozdělila a jedna z nich pořádá nové akce v Potštejně, pod názvem Motorkáři v jedné stopě.

A tak těch aktivit je celá řada. Ale nějak již nestíhám a aktivita mě přece jen poněkud opustila.

Motoklub Úpicko však nekončí, doufám, že ke konci roku se nadějeme aktualizovaných stránek, abychom se mohli s přáteli podělit o naše zážitky. A pokud se k nám někdo přidá, rádi ho vezmeme sebou. Ale již si budeme vybírat koho.

Ke konci roku se mi ani moc jezdit nechtělo. Mám dlouhodobé trápení s patami, nemohu pořádně ani chodit. Ozařování moc nezabírá, tak nevím, co bude dál. Ale jezdit zatím mohu. Spíše takové ty „okolokomínovky“, ale i to je ježdění. Tak díky Bohu za to.

Nerad bych definitivně skončil s ježděním na motorce. Uvidíme, co bude dál. Letos oslavím kulatiny, ale takové ty seniorské, tedy žádná sláva.

Budu se těšit na jaro, že přijde nová síla do těla a s tím i nový elán. Tak si užívejte i vy. Rád se s některými z vás opět rád potkám.

A kdyby se vám chtělo, pak fotky z našich výletů jsou zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/

Jarda z Úpice

Další informace