Hurá na Nymbursko...

Výlet do Středních Čech, na Nymbursko.

Středeční výlet se trochu nevydařil díky technice, tak jsme to dnes museli trochu napravit. Ovšem, vyrazili jsme jinam, nechtěl jsem pokoušet štěstí.

Za cíl jsem vybral rozhlednu Romanku v Hrubém Jeseníku. Je to nadohled od Nymburku. Rozhledna stojí víceméně na rovině, ale vzhledem té rovné oblasti je vidět daleko. Navíc je architektonicky velmi zajímavá. Když se dostavěla, bylo všude plno článků o té rozhledně. Bylo nádherně, kolem rozhledny bylo plno cyklistů. Eva lezla nahoru a já zatím povídal s pokladní.

Pokračovali jsme dál, mým dalším cílem byl Bučický mlýn. Ale byla tam svatba, tak prý nefunguje ani kiosek. Vše se točí okolo svatebčanů. Paní nám doporučila Penzion Na kopečku. Silnice na Nové Zámky byla uzavřena, ale nějak jsme to oraniště projeli i přes několik zákazů. Restaurace téměř prázdná. Není divu. Jídla samá specialita za speciální ceny, nic pro nás. Jedeme do Rožďalovic, tady nějak uspějeme. V Rožďalovicích je restaurace na náměstí, tak jsme tam zajeli po krkolomné jízdě, neboť zde bylo cosi uzavřeno a objížďka byla značena jen pro místní. Ostatně, jak u nás bývá zvykem. Náměstí jsme našli a restauraci také, jen nefungovala.

Co se dá dělat. Zachrání nás Staré Hrady. Kodrcali jsme se po mizerné silnici, ostatně jich dnes bylo více, než bylo vhodné až do Libáně. Tady mají pěkně opravené náměstí a pěknou restauraci. Dáváme si Pohlreichem pomlouvanou českou specialitu „Smažák s hranolkami“. Byl jako vždy prima.

Nasedáme a neuplynulo pět minut a parkujeme před Starými Hrady. Dáváme si kávu, chvilku lelkujeme a fotíme. Dovnitř nejdeme, máme to tak akorát domů.

A tak jsme se pěkně svezli. Po většině silnic jsem dosud nejel, ale o nic jsem nepřišel, byly hrbaté jak Quasimodo od Matky Boží v Paříži.

Přesto jsme ujeli přes 200 kilometrů za krásného počasí. A to jsem některé plánované místa vypustil. Tak mi zůstanou na příště. Jet sám, tak jsem toho stihl trochu více.

Jarda z Úpice

Pár fotek je jako obvykle zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Nymbursko/

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Další informace