A v neděli na Stachelberg

A v neděli do třetice na výlet, tentokrát autem.

Pátek a sobota se na motorce prima vydařili, tak jsem chtěl do třetice podniknout výlet i v neděli. Váhal jsem dlouho, jestli na motorce, nebo s „Gabčou“. Teploměr se neměl k tomu, aby se vyšplhal do desítky, tak nakonec zvítězilo auto. Kolem druhé odpolední jsem jel na Žacléř. Omrknout novou silnici z Královce do Žacléře. Jel jsem přes Bernartice a zmiňovaný Královec s Vraními horami nadohled. Nádherné kopce, ale nějak opomíjené.

Z Královce vede nová, nádherná silnice. Po té staré se už nedalo jezdit, ani rychle, či pomalu. Teď je to super. Jen škoda, že to takhle nevypadá všude. A musím říci, že ze Žacléře na Trutnov zůstala stará, docela mizerná. V Žacléři na Rýchorském náměstí jsem udělal pár fotek, rovněž tak o kousek dál ve sportovním areálu Prkenný důl. Nehezké a neutěšené místo. Přitom tady vydělávali každou zimu, vyjma letošní.

O kousek dál, na vrcholu cesty, je parkoviště a začátek přístupové cesty ke tvrzi Stachelberg. Celý areál je upravený, včetně přístupů k objektům. Dojem jen kazí hromada klád a bordel po těžbě kůrovcového dřeva. A nikdo nikde dřevaře nedonutí po sobě uklidit.

Prošel jsem, co se dalo. Bylo docela chladno, vítr se snažil, co mohl a dokonce proletoval sníh, zatím co v dálce na polské straně zcela evidentně chumelilo. Auto bylo ze sluníčka vyhřáté, klimatizace byla v pohotovosti, tak nebylo co řešit. Na motorce by tu nebylo příjemně. Ale zcela jistě bych jel někam jinam, nejspíše na Jičínsko. Tak snad příště. Už to přece jednou musí přestat a oteplit se. I když vyhlídky moc růžové nejsou.

Tak to holt musíme přetrpět.

Jarda z Úpice

Pár fotek je zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Nedelni_Stachelberg/

Něco o Žacléři: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDacl%C3%A9%C5%99

Něco o Stachelbergu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Stachelberg_(d%C4%9Blost%C5%99eleck%C3%A1_tvrz)

Další informace