30. dubna na Broumovsku

Posledního dubna, večer je ve znamení čarodějnic.

Od rána bylo nádherně a již ráno docela teplo. Seděl jsem u počítače a hledal, kam bych zase na motorce vyrazil, ale nic mně nepřišlo zajímavé. Prostě jsem si nevybral.  V garáži na mě smutně koukala naše „Gabča“, tak jsem se rozhodl, že po poledni vyjedeme spolu a konečně se střechou dole. A vydal jsem se do nedalekých, ale nikdy nenavštívených končin. Machov, Machovská Lhota s tím, že omrknu Strom roku, tedy jabloň na zahradě hostince u Lidmanů.

Jel jsem na Hronov a odtud do Vysoké Srbské, kde jsem došel k rozhledně Na Větrné Horce. Vysokou Srbskou jsem před lety projížděl a před 60 ti lety zde byl na pionýrském táboře. A ten areál dodnes existuje a funguje. Jen je asi hezčí. http://www.vysoka-srbska.cz/#utm_source=mapy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-2107019

Pokračoval jsem do Machova, kdy jsem dnes ráno na mapách zjistil, že zde existují skokanské můstky. Tak jsem to omrknul a pokračoval až do Machovské Lhoty k hraničnímu přechodu do polského Karlowa. Krásná silnička, není to ani tak dávno kdy zde byla jen polní cesta pro cyklisty. Jenže koronavirus nám všechno hatí. Do Polska je třeba potvrzení o testování a prý je po návratu domů 14 dní karanténa. Tak kdo by to riskoval. Ale jakmile to poleví, musím to projet. A na motorce. Vracím se zpátky, U Lidmanů vyfotím jabloň a pokračuji do Police nad Metují, kde fotím klášter a okolní stavby. Na kratičkou chvilku ještě stavím v Teplicích nad Metují u zámku, kde je Domov důchodců. To je dolní zámek, horní je nad náměstím a vypadá celkem civilně. Míjím zámek v Adršpachu, který se asi dočká opravy, alespoň tam je lešení. Tak si ho vyfotím, až bude hezčí.

Za chvíli na to jsem doma. Prima jsem se svezl, nic jiného mně v současné době nechybí.

A na víkend hlásí nepěkné počasí, snad až do konce května. Děs a běs.

Jarda z Úpice

Pár fotek jako vždy je na Rajčeti: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Broumovsko/

Další informace