Do Českého ráje na jaře 2022

Zase jednou do Českého ráje.

Počasí je stále nějaké rozhárané, ale sem tam se udělá pěkně. Trochu to kazí oblačnost, ale s tím se nic nenadělá. Středu jsem propásl, tak ve čtvrtek 2.6.2022 musím jet. Ještě natankovat a dávám se v 10 hodin na cestu. Jelikož nevím kam, mám sice připraveno několik tras, ale ty podniknu až během prázdnin.

Tak tedy jedu na má oblíbená místa, i když jsem tam byl již několikrát. Směr D. Králové n. L., Miletín a Jičín. První tradiční zastávka je v Sobotce na náměstí. Obvykle zde vždy došlo na kávu, ale ta mi poslední dobou nechutná, tak jen pár fotek a pokračuji do obce Libošovice-Vesec. Moje oblíbené místo, ale nejen moje, ale i filmařů. Natáčelo se zde několik filmů, nebo epizod do filmů. A vždy s potěšením fotím, přestože to fotím již po kolikáté. Ale nedá se to nevyfotit. Pokračuji do Libošovic až k Pekařově bráně na silnici do Vyskeře. Opět pár fotek a kousek se vracím a pokračuji k Hrubé Skále. Zastavuji na moment u Věžického rybníku se skálou Dračí zub, kde Vašek s Lubošem poprvé vylezli na kámen. Nakonec jim mamina udělila zaracha.  O malý kousek dál je Čertoryje, restaurace, několik chatek a možnost postavit stan. Ještě bylo zavřeno, ta pravá sezóna ještě nenastala. U silnice stojí stanový tábor Sokola Lomnice n. P.. Na podzim tu již bylo prázdno, teď je příprava na léto hotova. A opět kousek a jsem u Pohádkové chalupy, tady se nic nezměnilo, jen je to trochu zanedbanější než vloni. A opět popojedu pár metrů a jsem u hospody v Krčkovicích, která se rovněž objevila ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Pár kilometrů a jsem u parkoviště před zámkem Hrubá Skála. Za parkování již nevědí kolik vybírat, kdysi se platilo i za vstup na nádvoří. Tak jen zpomalím a jedu dál. Přes Koberovy do Železného Brodu. A kolem řeky Jizery do Podbozkova a Semily – Cimbál. Pak ještě z hlavní odbočuji do Nouzova, sice jsem tu již před lety byl, ale opět omrknu nejnižší rozhlednu Járy Cimrmana. Místo je to velice pěkné, upravené a udržované. Místní mají vše pěkně vyznačeno, že by jim celá řada hradů a zámků mohla závidět. Potkávám se zde s kolegou od Kolína, tak chvilku povídáme, on pokračuje na Kozákov, já k domovu.

Najel jsem něco přes 200 km, a cesta mi trvala 7 hodin. Ale bylo to prima. Počasí parádní, silnice ze  70% dobré. Něco si zasluhuje opravit, ale asi nejsou peníze. Škoda.

Jarda z Úpice

Pár fotek je zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Cesky_raj-jaro_2022/

Trasa: https://mapy.cz/s/kohesetuze

 

Další informace