Výlet na hrad Valdštejn

Dobývání hradů pokračuje, tentokrát mám na mušce hrad Valdštejn.

Mnohokrát jsem jel okolo, a vždy si říkal, že bych ho měl navštívit, ale při pohledu na tu stráň mě to obvykle přešlo. Ale už opravdu nevím kam jet, tak jsem nějakým hnutím mysli zvolil konečně Valdštejn. Jel jsem jako obvykle na Jičín a na Turnov. Je to pohodlné a rychlé. Ještě jsem na moment zastavil vyfotit hrad Trosky, ale zámek Hrubou Skálu se mi vyfotit nepodařilo. Odkud je na něj nejkrásnější pohled nejde nikde zastavit. Pár kilometrů a je tady odbočka na Valdštejn. Projíždím obcí Turnov – Pelešany a na konci cesty je parkoviště pod hradem. Platím dvacku, a na pokyn „parkmistra„ zastavuji vedle jeho boudy. Mohu si dát vše dovnitř, tak tam mám alespoň bundu.

A jde se na to. Mám na výběr, buď po asfaltové silničce o délce cca 2,5 km, nebo po pěšině asi 700 metrů. Volba je jasná. Je to trochu náročné. Kameny, kořeny, stále do kopečka s největším „krpálem“ pod hradem. No ale zvládl jsem to a byl jsem rád. Na hradě jsem poprvé v životě a byl jsem jeho zvláštní krásou nadšen. Je velmi fotogenický, tak jen mačkám spoušť. Všude je uklizeno a čisto. Rozhodně to stojí za návštěvu. Na hradě byli nějací turisté anglicky hovořící a přicházeli i Holanďané. Ani mě nenapadlo, že je o ten hrad takový zájem.

Před návratem jsem si dal malé občerstvení v hospůdce U hradu. Nabídka pěkná, k dispozici je i zdarma mikrovlnka a vedle stojí i automat na ražení pamětních mincí.

No nic, dokodrcal jsem se zpátky utahaný, tak jsem si v boudě parádně popovídal o hradu, cestování a podobně. A nabíral síly na cestu. Zastavil jsem se ještě u zámku Hrubý Rohozec. Nikdy jsem tu nebyl a byl jsem zklamán z jeho ne úplně pěkného stavu a zejména ze stavu okolí. Zastavil jsem procházející paní s pejskem a dozvěděl se plno informací. Údajně stát není ochoten přispět na opravu, dokud se nevyřeší, kdo vlastně má nárok na zámek. Soudy již několikrát zamítly žádost potomků Walderode, že jejich otec byl za války nadšeným fašistou. Vlála prý zde i nacistická vlajka. Takže kdo ví.

Domů jsem jel přes Malou Skálu a Ž. Brod. V Roprachticích je stále vyfrézováno plno děr, neoznačených, nikde nikdo. Na co vlastně Ti cestáři čekají. A nepřeji vám jet přes Vrchlabí. To je přímo katastrofa. A opět nikde nikdo. A kruhák v Trutnově? Jestli se jim to povede do příštích prázdnin, tak to bude unikum. Nějaký blbec vymyslel, že výběrové řízení vyhraje nejlevnější nabídka. A nikoho nezajímá kvalita firmy, kvalita a doba prováděných prací. Říká se, že je to Kocourkov, ale ne. Je to neskutečná korupce a bordel. Ale pokud nikdo nemá za nic zodpovědnost, pak je všem všechno jedno.

Přátelé, užívejte si, co to dá. Dnes jsem kupodivu potkával řadu motorkářů, asi se všichni snaží využít počasí, co to jde.

Jarda z Úpice

Fotky jako vždy : https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Hrad_Valdstejn_u_Turnova

 

Další informace