Krkonošské zavírání šoupátek, aneb zase s přáteli u toho

Začátek října, pomalu se blíží konec sezóny, na rozdíl od rychle kvapícího podzimu. Všichni se schází s přáteli k posledním společným vyjížďkám, zanechat ještě nějakou stopu na asfaltu, prohnat zlaté listí, které čím dál tím víc zakrývá asfaltovou šeď. Když svítí sluníčko a je přiměřená teplota, je to nádherný čas a má své nezapomenutelné kouzlo. To je Krkonošské zavírání šoupátek, kam pravidelně a rádi jezdíme již delší dobu. Na jaře otevírat, na podzim uzavírat na motorkářskou mši. Kluci z party motorkářů Srdcem i rozumem se neustále zdokonalují a tak je přátelská atmosféra celkem pravidlem.

Scházíme se opět na čs. Autorest. Někteří pravidelní účastníci nedorazili a ani se neozvali, naopak zcela nečekaně dorazila celá sestava z MKT, Motoklubu Tanvald. Po poledni vyrážíme a za chvilku již dorážíme k Hostinnému. Tentokrát netankujeme a pokračujeme tedy přímo na náměstí. Před oblíbenou hospůdkou Petra a Lucky stojí motorka. Myslím si, to jsou oni. Nějak mě ale zmátla spletka Hradeckého kraje, neuvědomil jsem si, že ji mají jako my, byť jsou z Opočna. Nakonec nás dohoní na náměstí a tak se opět po čase setkáváme. Radní nám připravili překvapení. Dali se do rekonstrukce náměstí, tak jsme měli k dispozici jen půlku, ale i tak jsme se vešli.

Chodíme mezi přáteli, klábosíme, někteří pokuřují a obecně lze říci - bezva atmosféra. Nad námi opět bdí všichni svatí, kteří se mi zdají být v novém hávu. Moc jim to sluší. Ochrannou ruku nad námi drželi, ale ne zcela pevně. O tom se zmíním na konci.
Kolem půldruhé se kolona dává na cestu. Jedeme přes Lánov do Vrchlabí, dále na Jilemnici, Studenec, Horka u Paky, Novou Paku a pak již sjíždíme na Pecku a její perfektní kemp.
Čeká nás tradiční občerstvení, kafíčko, pivo bez piva a cosi teplého a hutného do žaludku, vždyť jsme všichni vynechali oběd. Tedy mimo Petra a Lucky. Lelkujeme a po nějaké době se dáváme na zpáteční cestu. Někteří zůstávají přes noc, chatky poskytují příjemný azyl, muzika vyhrává. Není co řešit.
Jedeme klasiku přes Vidonice, Bílou Třemešnou do Dvora Králové. Zde se odpojuje východní sekce a my pokračujeme na Úpici.
Ještě zastavujeme s Pavlem a nakonec se domluvíme, že se sejdeme na pivě u Radka. Honem upravit fotky z cesty, nahrát na „rajče“, neboť rychlá informace má dvojnásobnou hodnotu. Scházíme se po osmé Radka, probíráme všechno možné okolo motorek. Radost nám udělal třetím místem Abája v Moto 2.
Po půlnoci jdeme do hajan.

Ráno k internetu probrat zprávy. Tam čekají hned dvě nepříjemné. O tom karambolu u Kuksu se mluvilo již na Pecce, ta druhá se vlastně stala nějakou dobu po našem odjezdu. Je tím horší, že jsme s tím klukem motorkářem třeba potkali, možná i znali.
Zpráva z tisku:
Nehoda se stala u obce Pecka. "Muž jel z Pecky z koupaliště na diskotéku. V pravotočivé zatáčce nezvládl řízení, vyjel do protisměru a narazil do stromu. Ochrannou přilbu neměl," uvedla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.
Muž jel na motorce sám, jiné vozidlo účast na nehodě nemělo.
V sobotu zemřel v Královéhradeckém kraji další řidič motocyklu po srážce s osobním vozem u Kuksu na Trutnovsku. Podle všeho mu automobil nedal přednost.
A tak na krásnou sobotu byl vržen nepěkný stín. Nemá cenu polemizovat o lehkomyslnosti onoho kamaráda, nemá ani cenu komentovat zvěrstva v diskusi pod oním článkem.
Neodpustím si jen komentář, že je to tragické ukončení sezóny a hlavně zbytečné.
Sebehezčí pomník z kararského mramoru, sebekrásnější květiny na něm jsou prdlajs proti obyčejné potulce s kamarády, byť po mizerných cestách na zemi.
Moc rád bych udělal něco, aby těchto zpráv bylo co nejméně. Ale co? Apelovat na všechny účastníky provozu nemá cenu, sami vidíte co se na silnicích děje.
A naše vládnoucí garnitura připravuje se svými „odborníky“ nová opatření, za něž by se měl stydět i člověk s IQ tykve.
Co ale s tím?.......... 

Fotky z Hostinného ve fotogalerii.
Mrkněte i sem http://hynekj.rajce.idnes.cz/Hostinne_podzim/

Další informace