Motomše Josefov a muzeum Žamberk

Sobota v Josefově a Žamberku.

V sobotu bylo plno akcí. Já jsem jel na Motomši do Josefova, kam jezdím pravidelně. Jednak si s jakousi pokorou vyhodnotit sezonu a zároveň se tak domluvit s mým Andělem strážným. Letos mě několikrát pomohl. Sjíždí se sem vždy plno motorkářů, včetně přátel, se kterými si popovídáme, jak jde život. Na ukončení pan farář obejde všechny motorky, pokropí je svěcenou vodou a popřeje hodně zdaru. Té mojí Kawině to pomáhá. Má najeto přes 112 000 kilometrů a stále je připravena kamkoliv vyrazit.

Po skončení jsem se vydal do Žamberku, kde se konal Den otevřených dveří v Muzeu starých strojů. Je to vždy velmi navštěvovaná akce. Na jaře se kvůli té kulaté příšeře z Činy nekonal, tak tento podzimní byl o to očekávanější. Každý, včetně dětí, si přijde na své. Téměř všechno se pohybuje, funí a syčí. Vzduch je krásně zamořen čoudem z uhlí, dědek Matys ve filmu Železný dědek poznal podle čoudu, které uhlí to je. My ne, ale ten odér mě osobně přitahuje. Areálem jezdí dospělý vláček s lidmi, vevnitř pak malá mašinka vozí děti. Parní pila řeže dříví, parní stroj pohání několik strojů. Prostě nádhera. Tentokrát zde probíhala i soutěž zručnosti s parním válcem. Kdo chtěl soutěžit měl možnost společně se strojníkem zkusit štěstí. Potkal jsem se i s přáteli Driftaři, kteří přijeli až z Ostravy. Něco málo jsem nafotil, neboť některé exponáty jsou zobrazeny z minulých návštěv. Přesto se zde stále něco mění a zdokonaluje.

Během akce je možnost občerstvit se, je k dispozici několik bufetů, včetně nové restaurace. Prostě paráda.

Nezbývá než před těmi nadšenci smeknout a držet jim palce. Ať je to nadšení neopouští. My pamětníci ještě pamatujeme některé stroje při běžné práci, děcka již jen z filmu, nebo tady v muzeu.

Jarda z Úpice

Pár fotek je zde: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Josefov%2C_Zamberk/

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Další informace