V červenci mířím opět do Orlických hor.

Sobotní výlet do Orlických hor.

Sobota ráno. Obloha je modrá, sem tam malinký mráček. Sice trochu fouká vítr, ale jinak prima den na výlet. Včera i dnes ráno jsem stále projížděl mapy, ve snaze objevit něco, kam by bylo prima jet. Ale mám to tak nějak v tom okolí proježděné, tak mě napadlo zajet zase jednou do Orlických hor, ale zase až z Mladkova. Vydávám se na cestu. Je znát, že se ochladilo, žádné vedro jako bylo minulý týden. Jel jsem klasickou cestou na Žamberk. Na chvilku zde zastavuji, že si prohlédnu okolí zámku. Ale nic zvláštního. Zámek slouží jako střední škola a ostatní budovy patří Vinařským závodům. Je to trochu paradoxní, že v kraji brambor jsou vinařské závody. Ale kdo by to řešil. Pokračuji na Pastviny. Hráz je nějak uzavřena, ale to jsem v tom fofru viděl. A u hospody, tedy u Hostince u vody je plno, v hostinci rovněž, tak se ani nezdržuji a pokračuji dál na Mladkov. Chtěl jsem doplnit nádrž benzinem, ale nikde žádná pumpa, tak tedy pokračuji až do Králík. A když už jsem tady, tak se rozhoduji zajet do Malé Moravy omrknout tu světovou lávku. Jsem na místě ale lávky nikde. Nakonec se ptám organizátory parkoviště. Lávka je za kopcem, na kterém stojí Stezka v oblacích a není tedy vidět. Celá Malá Morava je plná aut. Všechna parkoviště obsazena, všude plno lidí. Všiml jsem si, že se na parkovištích nevybírá poplatek. Koneckonců ho turisté odevzdají jinak.

Prostudoval jsem mapu a rozhodl se vrátit do Mladkova jet podle hranic do hor. Cesta je pěkná a hned ze začátku je pěkně kroucená. Motorkáři, zvláště „kolenáři“ si přijdou na své. Zastavuji v Českých Petrovicích a okukuji SKI areál s atrakcemi. Vlek tahá v zimě lyžaře, v létě potom terénní káry. Popojíždím do Bartošovic v O.h. a tentokrát pojedu přes polskou stranu. Niemojow, Mostowice a Zieleniec. Zatím co po české straně se stále šplhá do kopce, tady se vesměs jede, až na výjimky, téměř po rovině. Chvíli je pohoda, ap začíná nenápadně poprchávat. Nakonec se to zvrátilo na pořádný slejvák. Nakonec, už řádně promočen, na sebe peru nepromoky. Na dešti, protože se nebylo kam schovat. Přes plexisklo a upocené brýle prakticky jedu téměř poslepu. Dnes jsem si vzal opět rifle, zmátlo mě to ranní sluníčko. Ty jsem měl celé promočené, o rukavicích ani nemluvě. Už dlouho jsem nepromoky a ty doplňky nepotřeboval, tak mi dalo dost práce to na sebe navléci. Alespoň trošku mě chránily. Byla mně docela zima a těšil jsem se domů. Na silnici tekly proudy vody, jel jsem raději pomalu. V Zielenieci jsem se dvakrát schoval pod mosty sjezdovek, ale žádnou úlevu mi to to již nepřineslo. Dojel jsem do Kudowa Zdroj a tady začal suchá silnice a pokračovala až domů. Dal jsem si horký čaj, mamina všechno hned hodila do pračky, ať mám vše v pořádku na příště. Čaj mi moc nepomohl, ještě teď mi je zima.

Ale to se stává a motorkáři s tím počítají a ani moc je to nerozhází. Tak se přátelé mějte prima. A dešti se raději vyhněte, není oč stát.

JKarda z Úpice

Pár fotek je jako obvykle: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Orlicke_hory_cervenec/

Další informace