Sobotní courání po Rampušákově

Poslední červnová sobota, nemáme nic najeto, počasí nám nějak nepřeje, a ani teď se počasí netvářilo nijak extra přívětivě. Podle předpovědí by mělo být nejlépe v okolí Orlických hor, tak tedy kam jinam. Nakonec to vyšlo docela perfektně.

Poslal jsem mailovou zprávu Jirkovi, ale žádná reakce. Ráno tedy volám a nakonec jsme se domluvili, že pojedeme společně. Zastavujeme u Jirky a nakonec ani Eva neodolala, oběd nechala dodělat Denisku a vyrážíme ve třech motorkách.

První zastávka dle tradice je v Žamberku na č. s. Benzina. Zde je již pěkná banda motorkářů, jak se později dozvíme z Krnova. Dáváme si nezbytnou kávu a trochu relaxujeme. Po chvíli pokračujeme do Jablonného n. O., kde je nádherné náměstí. Pár fotek a vydáváme se do kroucenin na Suchý vrch. Tady je opět po rekonstrukci nádherná Kramářova chata. Protože je bezmála poledne, tak trochu svačíme. 

Pokračujeme na Králíky, kde je naším cílem vojenské muzeum. Procházíme muzeum, a protože je avizována možnost jízdy tankem, mažeme k tankodromu, kde již burácí motor T72. Zájemců je dost, kus cesty před námi, tak muzeum opouštíme a jedeme omrknout klášter Hory Matky Boží v Dolní Hedeči. Situaci komplikuje uzávěra silnice, ale nakonec po objížďce se tam dostáváme. Vše je perfektně značeno, ale pouze od Králík. Potkáváme se s našimi známými motorkáři ze Žamberka, tak chvilku povídáme o tom, kde se pěkně jezdí a tak dokola o motorkaření.

Pár obrázků a pokračuje zpět na Mladkov.

Tady již jedeme po naší osvědčené trase přes Zemskou bránu, Neratov a Orlické Záhoří k domovu. Původně jsem měl v úmyslu jet po polské straně, ale že Eva tudy ještě nikdy nejela, jedeme po Česku na Deštné, Olešnici a zkratkou přes Lewin Klodzki na Náchod a domů.

Polskou stranu necháme na jindy. Chci se mrknout do Niemojowa, zdejšího hostince v lidovém duchu. Pak přes Zielenec do Kudowy. Je to vždy na pěkný jednodenní výlet, tak to můžeme absolvovat kdykoliv.

Nemohu se nasytit té krásy krajiny, těch nádherných koutů, chalup a chaloupek. Možná jsem staromilec, ale ta nádhera mě doslova dojímá. Orlické hory jsou nádherné, Králicko je plné bunkrů, muzeí opevnění a rekreačních míst. Úžasný kraj.

A protože Eva nebyla dosud v Pekelných dolech, nevím tedy jak Jirka, tak příští výlet podnikneme tam. Je to rovněž jízda nádhernou krajinou Podještědím. Nemívá to chybu, tedy pokud se chytne počasí. Dosud nám však přálo.

A co závěrem? Jelo se nám krásně, nijak jsme nehnali, ale na druhou stranu se ani necourali, Eva jela jak ostřílený motorkář, Jirka to jistil od zadu, většina silnic byla pěkná, počasí přálo, motorky nezlobily, my také ne, nádhera.

Tak si to přátelé užívejte také.

Další informace