Na výletě do Choltic

Konečně jsem jel opět na výlet, cíl zámek Choltice.

Máme doma vnučku, tak jsem se trochu věnoval jí a s vypětím všech sil jsem odrážel našeptávače ať jedu na výlet. No a v úterý jsem tedy, po schválení manželkou, opět vyjel na cesty. Podle hesla „Všude dobře, tak co doma“. Již delší dobu vždy hledám kam jet, kde jsem ještě nebyl. Již delší dobu jsem měl vyhlédnut zámek Choltice, dokonce nedávno v „Toulavce“ ho ukazovali. Jedu tedy tam. Je skoro poledne, ale je hezky, světlo již dlouho, tak co řešit.

První zastávka byla na čs. EUROBIT na Plotišti. Parádní pumpa, jen málo takových je po cestách. Pokračuji s plnou nádrží na Lázně Bohdaneč, Tady je zase uzavřena jiná silnice, značení je naprosto zavádějící. To je ale dnes již standard. Zlatý komunisti. Když byla objížďka, tak na ceduli bylo odkud, kam je uzávěra, jak dlouhá, kudy je objížďka a jak je dlouhá. Dneska, hanba mluvit. Přes Mělice je stále uzávěra, tak jsem musel až do Břehů a přes Lohenice se vracet. Jel jsem kolem krásných rybníků, kde bylo narváno karavany a přívěsy. Na každém příhodném místě stála auta.

Choltický zámek je docela pěkný, pokud pominu tu neudržovanou část, což je minimálně 80% zámku. Vevnitř jsem nebyl, jen jsem viděl reportáž v Toulavé kameře.

Pár fotek a pokračuji na Žleby. Byl jsem tu před nějakým časem, ale nevím kdy. U Kosů jsem si dal oběd, obešel zámek a fotil. Dá se fotit stále z kdejakého úhlu. Je nádherný, fotogenický.

Popojel jsem jen pár kilometrů do Filipova. Rovněž i zde jsem byl, ale je to již velmi dávno. To zámek a přilehlé budovy sloužily nějakému Zemědělskému družstvu. Zámek, obytné a hospodářské budovy byly všechny vystavěny, nebo rekonstruovány v tzv. Anglické gotice. Bylo by to paráda, pokud by to bylo opraveno. Kdoví kdo je majitelem, ale ať je to kdo chce, peníze se mu do toho nechce vkládat. Škoda.

Vynechávám Čáslav, jedu kolem muzea traktorů a zemědělských strojů, ale i zde jsem již byl. Cílem je K. Hora, spíše tedy rozhledna nad Kaňkem. Udělám proto jen pár fotek v Sedleci, kostel Nanebevzetí Panny Marie, hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí. I v té kostnici jsem již byl. Tak opět jen několik snímků a jedu na rozhlednu Havířská bouda. Tady jsem ještě nebyl. Pěkné místo s rozhlednou a restaurací. Hlad nemám, ani v podstatě žízeň byť je vedro. Nějak ve mně zanechaly stopy tropy, nemusím moc pít. Tak se dávám na cestu směr Kolín, tady jsem neodbočil na správném místě, tak jsem si malinko zajel. Pak jen Městec Králové, N. Bydžov a Hořice, kde jsem si chtěl vyfotit obnovený pivovar. Pak už to šlo ráz na ráz a po chvilce jsem doma s 240 kilometry na tachometru.

Po cestě jsem potkával téměř kolony motorkářů. Všude bylo plno lidí, protože je vyhnalo krásné počasí a klesající působení koronaviru. A tak to má být.

Mějte se prima a užívejte si, pokud to jde.

Jarda z Úpice

Pár fotek jako vždy: https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Choltice_2021/

Další informace