Za Škodovkami do Mrače v první den otevření muzea

Za Škodovkami do Mrače.

Předpověď počasí na sobotu byla příznivá, tak brouzdám na mapách v PC a hledám kam se vydat na sobotní výlet. V úvahu přicházelo Žďársko, nebo… A nakonec jsem opět kontroloval stránky muzea Svět Škodovek. A v sobotu se muzeum otevírá. Tak je to jasné, jede se za auty. I my jsme byli majiteli několika typů, a jeden máme stále doma. Začínali jsme Š 105 L, potom Š 130 Rapid (toho máme stále v garáži), pak jsme měli Š Forman a nakonec Š Fábia Junior. A to u nás ještě stojí Š Fábia II. Generace a Š Octávia. Tak k těm Škodovkám máme trochu blízko.

Muzeum je na katastru obce Mrač, ale jen kousíček na konci Čerčan. Zmiňuji se o tom proto, že jako většina návštěvníků jsem jel do Mrače a pak bloudil, než jsem to našel. I přesto, že jsem to na PC prohlížel, dal jsem na navigaci, což obvykle nedělám. A po sobotě opět budu spíše dávat na instinkt.

Ráno v devět hodin vyrážím. Trasa je přes N. Bydžov do Poděbrad, zde se tradičně zastavuji na čs. Robin Oil. Dávám si kávu a po chvilce pokračuji k cíli. Přes Pečky na Kouřim, Nučice a dál na Stříbrnou Skalici.  Docela pěkné silnice střídají „tankodromy“, neplánované objížďky a tak se mi čas příjezdu stále odsouvá. Nakonec tedy po těch peripetiích přijíždím do cíle, ale o hodinu později.

Trasa : Muzeum Škodovek Mrač https://mapy.cz/s/fevucesano

Zaplatím seniorský poplatek a jsem v ráji vozidel Škoda. Na ploše je vystaveno asi dvě třetiny aut, ostatní čekají v depozitáři. Snad se jednou muzeum rozšíří a budou také na výsluní. Chyběly zde zejména variace kabrioletů. Těch bylo vyrobeno několik typů, od Škody Rapid po Favorita. Zde je zastupovala jen Škoda Felicia. Fotím a brouzdám mezi auty, takže některá jsou vyfocena několikrát. Milovníkům Škodovek to vadit nebude, a koho to nezajímá, může jedním kliknutím odejít.

Přichází čas odjezdu. Pokračuji zpět na Chocerady s cílem Sázava. Navigace je na Sázavu nastavena, pro jistotu pozoruji i značky. Ale nakonec navigace zcela zbloudila, značky nikde, tak vybírám nějaké řešení. A zrovna ne moc dobré. Nakonec se ocitám v Divišově s tím, že tedy pojedu přes Č. Šternberk. V Divišově je průjezd obcí uzavřen, objížďka doprava. To byla první a poslední značka. Nakonec jsem skončil ve Vlašimi, navigace mě neustále vracela zpátky, i přesto, že jsem ji zadal vést domů. Pokračuji směrem Kolín a nakonec je tu i šipka na Uhlířské Janovice. A to už známe, tak konečně pojedeme směrem domů. Ručička benzínu ukazovala nulu, po cestě nikde žádná pumpa, až v Kácově. Ale i tak mi ještě zbývalo dost benzínu na dojetí až do K. Hory. Natankuji a již mnohem klidněji jedu k domovu. Zastavuji ještě v K. Hoře. Je tady plno lidí, před Jezuitskou kolejí je plno stánků, zřejmě Italů s nabídkou uzenin a sýrů. Nikdo nic ale nekupuje, zřejmě je cena nad běžné možnosti pracujících. Z K. Hory jedu přes Přelouč na Valy a objížďkou do Břehů a přes H. Králové domů.

Projel jsem plno různě kvalitních silnic, od krásných po mizerné, absolvoval řadu objížděk, obvykle mizerně značených, jak je současný trend v této zemi. Najel jsem 380 km, místo avizovaných cca 320 kilometrů podle itineráře. Letmou kontrolou jsem zjistil spotřebu na 4,5 litrech. Což je dobré. Potkával jsem spousty motorkářů, mnoho jelo kamsi stejným směrem. Paráda.

A tak příště pojedu směrem na Žďársko, nebo někam. Těžko hledám cíle, kde jsem nebyl, nebo kde je něco zajímavého. Ale určitě se něco najde.

Tak si přátelé užívejte také.

Jarda z Úpice

Pár fotek jako obvykle:  https://jardazupice.rajce.idnes.cz/Svet_Skodovek_Mrac/

Další informace